برای عکاسی با دوربین تلفن همراه باید به چند نکته توجه کنید:

 

1- از لرزش دست جلوگیری کنید

همان‌طور که می‌دانید، دوربین اسمارت‌فون‌ها عموما به لرزش‌گیر اپتیکال (Optical Image Stabilizer) یا لرزش‌گیر دیجیتال (Digital Image Stabilizer) مجهز است تا با کاهش اثر لرزش دست به سنسور کمک کند و تصاویری باکیفیت ثبت شود. نکته اینجاست که این موضوع نمی‌تواند اثر لرزش دست را کاملا از بین ببرد و باید عکاس نیز برای به حداقل رساندن حرکت اضافه دوربین تلاش کند.

فشردن دکمه لمسی شاتر برای ثبت تصویر یکی از دلایلی است که تصاویر بی‌کیفیتی ثبت می‌شوند. از جهتی گوشی‌هایی با نمایشگر بزرگ‌تر از 5 اینچ هم کار را بیش از پیش برای عکاسی سخت می‌کنند، زیرا دقیقا در آخرین لحظه که عکاس می‌خواهد دکمه شاتر را فشار دهد، به‌دلیل ابعاد بزرگ نمایشگر، این کار سخت می‌شود و موجب تکان‌خوردن دست می‌شود. درنتیجه سعی کنید تا حد امکان از سه‌پایه عکاسی برای ثبات گوشی استفاده کنید یا اینکه گوشی‌هایی خریداری کنید که دکمه شاتر فیزیکی دارند که با فشردن آن به‌راحتی می‌توان تصاویر سلفی یا معمولی ثبت کرد.

 

2-زوم نکنید

در گوشی‌های مختلف، بسته به رابط کاربری، می‌توان با فشردن دکمه‌های ولوم بالا و پایین یا لمس نواری که روی نمایشگر نشان داده می‌شود تصویر را زوم یا نزدیک کرد. این کار به‌شدت کیفیت تصاویر را کاهش می‌دهد، چون وقتی فاصله دوربین با سوژه زیاد است، با زوم کردن عکس کشیده‌تر می‌شود و از شفافیت آن کاسته می‌شود. پس برای ثبت سوژه خاص متمایز از محیط اطرافش و در عین حال حفظ کیفیت تصویر چه باید کرد؟ در این حالت دو راه وجود دارد. راه اول و بهترین راه این است که خودتان به سوژه نزدیک شوید و از فاصله کم از آن عکس بگیرید؛ با این کار تصویر کشیده‌تر از حالت معمول نمی‌شود و سوژه هم با بالاترین کیفیت ممکن ثبت می‌شود. راه دوم هم این است که پس از ثبت تصویر از فاصله دور، به وسیله ابزار و اپلیکیشن‌های عکس‌برداری سوژه را از میان عکس Crop کنید. تقریبا تمام اسمارت‌فون‌های امروزی قابلیت برش تصویر یا Crop را در گالری یا حتی دقیقا پس از ثبت عکس در اختیار کاربر قرار می‌دهند، اما درنهایت باز هم پیشنهاد ما نزدیک شدن به سوژه و عکس‌برداری از فاصله نزدیک است.

 

3- از بهترین رزولوشن و نسبت ابعاد تصویر استفاده کنید

در قسمت تنظیمات دوربین، که عموما به شکل چرخ‌دنده در گوشه تصویر قرار گرفته، بخشی به نام Resolution وجود دارد. در این قسمت می‌توان رزولوشن تصاویر ثبت‌شده را تعیین و اندازه دلخواه را برای تصاویر ثبت‌شده مشخص کرد. شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که چرا وقتی دوربین می‌تواند با رزولوشن 16 مگاپیکسل عکس بگیرد، باید روی رزولوشنی کمتر تنظیم شود. این موضوع، بسته به شرایط، ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد؛ به عنوان مثال، در برخی گوشی‌ها حالت عکس‌برداری Manual یا دستی فقط در رزولوشن 8 مگاپیکسل فعال می‌شود، حال آنکه حداکثر رزولوشن آن در حالت اتوماتیک یا خودکار 23 مگاپیکسل است! در جایی دیگر ممکن است عکاس به هر دلیلی، از جمله کاهش حجم تصویر ثبت‌شده، اقدام به کاهش رزولوشن کند تا تصاویری کم‌حجم‌تر ثبت شوند. به‌هرحال به این نکته دقت داشته باشید که رزولوشن تصویر در بیشترین حالت خود قرار داشته باشد.

نکته دوم نسبت ابعاد تصاویر یا Aspect Ratio است. امروزه معمولا دو نسبت ابعاد در دوربین گوشی‌ها یافت می‌شود که عبارت‌اند از 16:9 و 4:3. پیشنهاد ما این است که فقط اگر صاحب گوشی‌ای هستید که به سنسوری با ابعاد تصویر 16:9 مجهز شده، این عدد را برای تصویربرداری انتخاب کنید و در غیر این صورت همان 4:3 را برای ثبت تصاویر تنظیم کنید. سنسورهایی که از ابعاد تصویر 16:9 بهره می‌برند به صورت پیش‌فرض تصاویر واید و پهن ثبت می‌کنند که طبعا بهتر است زمانی استفاده شود که قصد داشته باشید از منظره‌ای وسیع عکس‌برداری افقی کنید.

 

4- لنز دوربین را تمییز کنید

همان‌طور که می‌دانید لنز دوربین در مکانی بسیار حساس و دقیقا پشت گوشی قرار گرفته و این بدان معناست که با سطوح بسیاری در تماس قرار می‌گیرد. گاهی لنز دوربین از نمایشگر گوشی هم کثیف‌تر می‌شود، زیرا عموما گوشی‌ها را به پشت روی سطوح قرار می‌دهند که این موضوع ممکن است موجب کثیفی لنز یا حتی افتادن خط و خش روی آن شود.

تصویر کنید سنسور 41 مگاپیکسلی Nokia 808 PureView را در اختیار دارید، اما شیشه محافظ آن پر از خط و خش و اثر انگشت است! در این حالت حتی قوی‌ترین سنسور‌ها هم بدترین تصاویر را ثبت می‌کنند، پس به تمیز کردن لنز دوربین اهمیت بدهید. برای تمیزکاری هم لطفا به آب یا مایع شیشه‌شور و موادی از این قبیل فکر نکنید! یک دستمال نرم مانند دستمال عینک می‌تواند به بهترین شکل لنز دوربین را تمیز کند و به خیس کردن و به خطر انداختن حیات دوربین نیازی نیست!